2015. július 11., szombat

Előtte-utána: kerti pad festése

Már egy ideje tervezgettem, hogy belevágok egy elfekvőben lévő pad felújításába, sajnos a vizsgáim miatt nem jutott rá idő. Ezért miután vége lett a félévemnek nekiláttam a padocskának. Előtte, így nézett ki:
Egy kis fantáziával azért látszik, hogy van benne potenciál. Pláne, csiszolás után. A fa szerencsére nagyon jó állapotban megmaradt. A csiszoláshoz gépi csiszolást használtam. Gyorsabb, de a kezem bizsergett utána egy jó fél órán át. A fülvédőt ne felejtsétek el, ha ilyet használtok. Sajnos első alkalommal nem tettem fel. Mondanom sem kell, hogy a fülem is csengett egy ideig. :)
Sokáig tanakodtam, hogy festve vagy lazúrozva legyen. Eddig lazúrozva volt, de ha egyszer lefestjük, többé már nem pácolhatjuk le, mert az előző festékréteg maradványa átvilágít majd. A festék ráadásul sérülékenyebb az időjárási tényezőkre, tehát, gyakrabban is kellene majd festeni. Így maradt a lazúrozás.
A lazúr színének kiválasztásakor csoki-barnára gondoltam. Végül Lazurán Selyemfényű vastaglazúr, paliszander színben került rá három rétegben. Miután portalanítottam a felületet egy tiszta ecsettel. A lazúr elvileg UV védelemmel van ellátva. A tartóssága majd használat során kiderül, de bízom benne, hogy jól állja majd a tűző napfényt.
Miután a pad segítséggel szétszerelésre került, befejeztem a csiszolást és festést. Megjegyezném, hogy szétszerelve sokkal könnyebb munkát végezni rajta, mert minden helyhez hozzá lehet férni könnyedén. A festés lényege az esztétikum mellett, pedig pont az, hogy védjük a felületet mindenhol. Ezért a repedésekbe is sok lazúrt juttattam.
A fa részekkel jól haladtam, kivéve, hogy amíg fedett részre nem költöztem megáztam egyszer. Ezt elkerülendő érdemes elve fedett helyen dolgozni. A száradási időt is lehetőleg tartsuk be. Munka után esténként kapott egy réteget. 
Az öntöttvas részét fehérre akartam festeni. Először megtisztítottam a szennyeződésektől, majd felcsiszoltam. A rozsdás részeket rozsdamaróval lekentem, majd megtisztítottam egy ronggyal. Mivel sötét színt kellett fehérre festenem három réteg alapozót kellett felvinnem, hogy eltakarja.
Végül két réteg fehér zománcfestéket kapott, hogy meg legyen a kellő védelem is. A zománcfesték annyira nem takar, mint az alapozó, de fényes felületet ad.
Összeszerelve végül így néz ki. Most már van hol tanulgatnom a kertben is.


 photo Viraacutegosalaacuteiacuteraacutes_zpsc1dc7edf.png

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése