2014. május 24., szombat

A romantikus kert virágai

Május végéhez közeledve ez az utolsó alkalom arra, hogy kertünkbe virágot ültessünk. Legközelebb már csak ősszel lesz rá lehetőségünk. Ha még idén szeretnénk megcsodálni őket, akkor siessünk az ültetéssel.
Idén tavasszal döntöttem el, hogy romantikusabb kertet akarok. Ehhez azonban a szép nagy bokrok mellé több virág kell. Ekkor elkezdtem az interneten nézelődni, mivel olyan virágokat akartam beszerezni, amelyek sajnos már vidéki árudákban nem igazán kaphatók. Elhatároztam, hogy főként régen népszerű, de mára kevésbé divatos virágokat vásárolok. Pár hét keresgélés és véleményolvasás után döntöttem a Kolibri Kertészet mellett. A híres neves kertészetekről vegyes vagy elborzasztó véleményeket találtam képekkel illusztrálva. Sokszor már rohadó félben lévő növényeket küldenek, méregdrágán. "Természetesen" a honlapokon és a magazinokban photoshoppolt képekkel hirdetik a növényeket. Nem reklámnak szánom, de nekem ez a tapasztalatom. Gondoltam próba szerencse kipróbálom ezt a magyar kertészetet. A növények, amiket rendeltem szépen megérkeztek. Mind hagymás vagy konténeres volt. Mivel kartondobozba voltak csomagolva kissé fényhiányosak lettek, de rövid időn belül kiheverték. Helyükre is kerültek és a sok locsolásnak köszönhetően szinte mind megmaradt vagy kihajtott, sőt már virágzik is pár. (A földieper már idén is terem).
Annyit azért tanácsolok, hogy bármilyen növényt ültetünk fontos, hogy előtte elolvassuk a növény igényeit és aszerint ültessük gondozzuk, ügyelve a talajra, fényigényre és locsolásra. Ha pedig innen akartok rendelni olvassátok el előtte a vásárlói tájékoztatót, amiből kiderül, hogy a szállításra 2-3 hetet kell várni, valamint ha nagy mennyiségben vásárolunk plusz postaköltség van.
Most pedig lássuk, hogy mely virágok azok, amelyekkel régiessé, romantikussá tehetitek a kerteteket. Nem utolsó sorban a legtöbbje elég igénytelen a gondozás terén.
Oroszlánszáj/tátika
Rengeteg színben nő. Gyermekkoromban szerettem játszani vele, mert nyomás hatására nyitogatja a "száját". Egy munkatársamtól kaptam magokat és palántaként előnevelem őket, hogy gyorsítsam a növekedésüket. Ősszel elveti a magját és tavasszal már magától kikel. Az én növénykéim:
Évelő szarkaláb
Pompásan néznek ki hosszú oszlopos virágukkal. A virágok között igen ritka a kék színű, ezért olyan különlegesek. Én világoskéket és sötétkéket vettem, ha tetszik nekik a hely még lesz fehér és lilás-rózsaszín is.
Pipacs, díszmák
 Sajnos méltatlanul elhanyagoljuk a mezei virágokat a kertünkben. A pipacs színfoltja lehet a kertnek.
Kamilla
Nyugtató hatású gyógynövényként ismerjük, de dekorációként hanyagoljuk. Vajon miért?
Levendula
Illatáról és gyógyhatásáról ismert. Korábbi írásomat itt olvashatjátok. Napos, száraz helyen nő.
Gyöngyvirág
Kis aranyos, illatozó virág. Kapható világos rózsaszínben is. A levele mérgező, figyeljünk rá, ha van kisgyermek a családban. Árnyékban, fák alatt érzi jól magát.
Porcsinrózsa/kukacvirág/kővirág
Igénytelen sziklakerti növény.
Bazsarózsa
Ne keverjük össze pünkösdirózsával, amely évelőként minden évben újra neveli az ágait. A bazsarózsa egy bokor, amely még a pünkösdi rózsa előtt virágzik és ágai télen is megmaradnak. Virágaik azonban megtévesztésig hasonlítanak.
Hortenzia
Régen sok ház kertjében volt, de ez is kiment a divatból, mint sok más növény. Sok színben kapható, mint fehér, kékes-lila vagy rózsaszín. A bugás hortenzia virága csúcsos, nem gömb alakú. Az árnyékos, nedves helyet szereti.
Orgona
Egy másik illatozó lila növény, de ma már több színben kapható. Én sárgát ültettem.
Futórózsa
Gyönyörű, virágos lugasokat ültethetünk belőle.
 photo Viraacutegosalaacuteiacuteraacutes_zpsc1dc7edf.png

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése