2014. április 12., szombat

Hogyan különböztessük meg a mesterségesen érlelt földiepret a természetestől?

Az eperszezon nemsoká kezdődik, ezért úgy gondoltam, hogy adok egy kis útmutatót azoknak, akik nem tehetik meg, hogy a saját kertjükből lakmározzanak, esetleg nem akarják kivárni és vásárolni akarnak a szezon előtt.
Gondolom tisztában vagytok vele, hogy a földiepret és szamócát a többi gyümölcshöz, zöldséghez hasonlóan mesterséges kemikáliákkal késztetik gyorsabb érésre. Ezek a gyümölcsök általában külföldről érkeznek, de semmiképp nem a magyar termelőktől.
Ismerős ugye, hogy a szupermarketben megvásárolt mutatós gyümölcsnek vízíze van? Nos szerencsétlen gyümölcs nem sok napfénnyel találkozott rövid élete során. Ezért pontokba szedtem hogyan juthattok jó eséllyel valódi, tápanyagban gazdag gyümölcshöz.
  1. Vásárolj helyi termelőtől, ha nem teheted meg, akkor fogadd meg az alábbi pontokat.
  2. Minden esetben legyen gyanús az a földieper, ami túl szép, hogy igaz legyen. Természetesen nem minden nagy szemű gyümölcs mesterségesen érlelt, de ha lehet válasszuk a kisebb szeműeket. (Saját tapasztalat, hogy a kertből szedett kisebb gyümölcs ízletesebb, azért mert kevesebb vizet tartalmaz, ami "hígítja" az ízeket.) Ha van rá mód kóstoljunk vásárlás előtt.
  3. Nem minden mesterséges, ami fóliasátorban nő. Az én falumban is többen foglalkoznak fóliasátras termesztéssel. Ennek a lényege, hogy a gyümölcs hamarabb terem, mert hamarabb van meleg a sátor alatt, mint szabad földön. Nem kell megijedni nem használnak semmilyen mesterséges növelőszert, csak meggyorsítják a természetet. Egyetlen hátránya lehet, a kevésbé édes íz, bár erre a növény fajtája is hatással van. Vannak édesebb és kevésbé édes fajták.
  4. Mindig szagoljuk meg a gyümölcsöt. Az érett, természetes epernek isteni illata van. Ha nem érzünk semmit, az nem sok jót jelent.
  5. Ha földes az eperszem bizalomgerjesztő. (Ha azzal nem foglalkoznak, hogy tökéletes legyen a külső megjelenése az eladhatóság érdekében, akkor azzal sem foglalkoznak, hogy mesterségesen érleljék azt.) Ha nem, még még mindig lehet igazi az eper, mert szalmát vagy nejlont tesznek az epertövek köré, hogy ne legyen saras a boltba kerülő földieper.
  6. Végül a leglátványosabb, ami megkülönbözteti az igazit, a mesterségestől, hogy teljesen máshogy érik a két eper. A természetes eperszem a szárából nyeri a tápanyagokat. A szára irányából kezd érni, így a picit éretlen eperszem csúcsa marad fehér.
  7. Míg a mesterséges kemikáliával érlelt szem a csúcsától kezd érni a szára felé. Ezért az éretlen szem a szára körül marad fehér. Jó eséllyel a szem belseje is fehérebb az átlagosnál.
Bízom benne, hogy ezentúl tudatosabban vásároltok, ugyanis a kereslet határozza meg a kínálatot is. A legjobb, ha mindent a maga idejében fogyasztunk és lehetőleg helyi termelőktől.
 photo Viraacutegosalaacuteiacuteraacutes_zpsc1dc7edf.png

1 megjegyzés: