2014. január 26., vasárnap

Saját készítésű folyékony mosószer 17 Ft/liter áron

Lehetetlen? Nem. Lehetséges! A mai szűkös időkben sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy a drágábbnál-drágább mosószert megvásárolja. Minden háziasszonynak ajánlom, hogy próbálja ki, amellyel a családja vagy maga számára igen sok pénzt megspórolhat évente. Ráadásul az egészségre sem ártalmas, mint a mosópor. Érzékeny bőrűek és allergiások is kipróbálhatják. A természetet is kevésbé terheljük vele, mivel az egész alapja a mosószappan, amit már nagyanyáink használtak.
A másik előnye, hogy pofonegyszerű elkészíteni.
 • Vegyünk egy nagyobb fazekat.
 • Töltsünk bele 6 liter vizet.
 • Forraljuk fel a vizet.
 • Miközben a víz melegszik reszeljünk le egy fél mosószappant egy nagy lyukú reszelőn. Lehetőleg illatmentes, normál szappant válasszunk (pl. Caola).
 • Amikor felforrt a víz, kapcsoljuk le a tűzhelyet és szórjuk bele a lereszelt szappant.
 • Keverjük el addig, amíg elolvad. Kb. 1 perc.
 • Tegyünk rá egy fedőt és várjunk 8 órát. Legegyszerűbb este megcsinálni, így másnap reggel már kész is.
 • Miután letelt az idő, az egész összeáll egy kicsit. Ezt kézzel vagy egy keverőkanállal törjük fel, és ezután már megőrzi géles állagát.
 • Töltsük egy üres flakonba és már moshatjuk is a ruhákat.

Tejes, kocsonyás gélt kell kapnunk. Így néz ki:
 
Egy mosószappan ára 200 Ft. Egy szappanból 12 liter folyékony mosószer készíthető. Tehát, egy liter ára 17 Ft, ha a vizet nem számoljuk. Egyszerre elegendő fele adagot elkészíteni. Egy mosáshoz tegyünk 2 kupakkal a mosógépbe. Nekünk bevált, próbáljátok ki ti is!
 photo Viraacutegosalaacuteiacuteraacutes_zpsc1dc7edf.png

2 megjegyzés:

 1. Nagyon tetszik ez az ötlet! Több házi készítésű mosószer alkalmatosság receptet olvastam már, de eddig ez tetszik a legjobban. Kérdésem, hogy az említett kupak, mint mérce, az kb. az öblítős flakon kupakja? Illetve öblítőt kell használni ezt a mosószert alkalmazva? És végül: színes és fehér ruhákhoz is lehet használni? Köszönöm a választ!
  (egyébként puszta véletlenségből tévedtem erre a blogra, épp most, de eddig nagyon tetszik :) )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszik az oldalam. Én üres öblítős flakonban tárolom ezt a mosószert, ezért egy öblítős kupak a mérce. Igen, lehet fehér és színes ruhákhoz is használni, szoktam öblítőt is használni a mosás során.

   Törlés