2014. január 26., vasárnap

Könyvajánló: Szakonyi Eszter - Időtlen szépség

Egyik olvasóm megkért, hogy tegyek közzé egy könyvajánlót. Igazán érdekes olvasmánynak tűnik, így ennek örömmel eleget is teszek.


Igazi kuriózum az írás, teljesen rendhagyó szépségtörténeti szakanyag - laikusoknak is!
AZ EFEB Szakközépiskola kozmetikus szaka fel is vette a könyvet az ajánlott irodalom listájába


Szakonyi Eszter Időtlen Szépsége 30 fejezetbe és közel 300 oldalba foglalt, bájos humorú, igényes könyv (18-19. századi fotókkal és receptúrákkal fűszerezve), mely térben, időben és témákban csapongva foglalja össze a szépség (elsősorban a test, az arc, a haj és a köröm) ápolásának változtatásának, kendőzésének évezredes titkait, túlkapásait és zsákutcáit - remélve, hogy segít megkülönböztetni az igazit, a hamistól… 
Mesél koponyatorzításokról, testdíszítésekről, kínai lótuszlábról, hangyatojásos szemöldökkezelésről, borbélyokról, felcserekről, szépségflastromokról, higanyos-csirkevérrel történt pigmentfolt-kezelésről, bőrgombáról, napvédelemről, kopaszodásról, bőrtömésről, alakformálásról, a plasztikai sebészet múltjáról, stb. 
Hiszen divatból, hagyományból, önkifejezésből, vagy épp hiúságból (a jobb külső elnyerése érdekében) szinte bármire képesek vagyunk, menthetetlenül. De vajon miért? Erről mesél Szakonyi Eszter, a Vintage Beauty egészségügyi szakkozmetikusa.

Mivel a könyv magánkiadás, kizárólag itt rendelhető meg online.

Szakonyi Eszterről:
Banki szakreferens, külkereskedelmi üzletkötő, gazdasági mérnök, kozmetikus (MOSZI), egészségügyi szakkozmetikus (SOTE). 
A Vintage Beauty Kozmetikai és Szépészeti Műhely megálmodója és kozmetikusa. 
A bőrgyógyászat és a kozmetika múltját rejtő könyvek, receptúrák, titkok elkötelezett gyűjtője, melyek alapján évek óta rendszeresen publikálja szakcikkeit, tanulmányait (Beauty Fórum, Haj és Stílus Magazin, Nail Pro Magazin, Bőrgyógyász Info).

Három gyermek édesanyja.

A könyv hátlapján olvasható ajánlószöveg:
"Az emberi bőr, haj és köröm anatómiája évezredek óta lényegében változatlan.
Mégis kétséges, hogy ismerjük-e. Képesek vagyunk-e dekódolni üzeneteiket?
Meg tudjuk-e különböztetni tényleges szükségleteinket a piac által mesterségesen csiholt igényektől?
Vajon van-e és mennyi az igazság, a kozmetikai ipar hangzatos ígéreteiből?
Mitől hasznos egy anyag, egy eljárás, vagy egy berendezés? Kinek hasznosabb? Akkor miért káros?
Miért a késztetés az örök elcsábulásra és vajon érdemes-e kijózanodni? 

Fenti kérdésekre keresve a választ, az elmúlt évszázadok bőrgyógyászati és kozmetikai szakirodalmában varázslatos világra bukkantam titkokkal, elfeledett receptúrákkal, nagyszerű fortélyokkal és lenyűgöző nyelvezettel.

Ezeket felhasználva, 30 fejezeten keresztül csapongva a témák között, 
az ősemberek testdíszítésétől, a csecsemők mesterséges koponyatorzításán, szépségflastromokon, hajbodorításon, tyúkszemeken, fűzőkön, arcfehérítő higanyos csirkevéren, piócás szőrtelenítésen, savanyú káposzta-pakoláson, borbélyokon és felcsereken át, a paraffinnal történő arcfeltöltésig…, 
lassan világossá vált, hogy divatból, hagyományból, önkifejezésből, vagy hiúságból, de a jobb külső elnyerése érdekében szinte bármire képesek vagyunk, menthetetlenül.
De vajon miért…?" 
(Szakonyi Eszter egészségügyi szakkozmetikus)

 photo Viraacutegosalaacuteiacuteraacutes_zpsc1dc7edf.png

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése