2013. december 10., kedd

Gyönyörű esküvői ruhák vintage stílusban

Nyereményjátékom első résztvevője Gábor. Az ő bejegyzését olvashatjátok most.

A szó maga, “vintage” (ejtsd vintázs) a latin vinum (bor) és demere (eltávolítani) szavakból ered, és a szüreti időszakra utal. A 19. századtól kezdve azonban más jelentéssel kezdték el használni: régi, elmúlt korból való. A vintage szó alkalmazható könyvekre, autókra, ruhákra, bútorokra, hangszerekre, egyéb régiségekre. Ezekben az esetekben konkrét határokról beszélhetünk: régiségek tekintetében vintage az, amit 1830 és 1930 között gyártottak, míg az autók között az 1919 és 1930 között készült darabokat soroljuk ebbe a kategóriába.
És hogy mit jelent a vintage esküvő? Mindenkinek mást. A közös ezekben az esküvőkben egy szó: régies. Nem használnám a “régi” szót, hiszen a legtöbb esetben nem (csak) régiségek jelennek meg az esküvői dekorációban, hanem régies hangulatú kiegészítők…
Ha vintage esküvőről álmodunk, visszanyúlhatunk akár az 1700-as évekig, 1800-as évekig (Viktória-korabeli esküvő az angolszász országokban), de akár a múlt század második felére emlékeztető dekoráció is lehet vintage, bár ezt sokan inkább a “retro” szóval azonosítják. Magyarországon a vintage esküvői stílus sok esetben provence-i hangulattal párosul (fehér kiegészítők és levendula), de nem keverendő össze a rusztikus stílussal!
Ha nekem személy szerint választanom kell, az 1900-as évek elejére voksolok, esetleg egy picit korábbra.
Egy esküvőben számos összetevő harmóniájára kell figyelnünk, ám ha mindent felsorolnék (autó, menyasszonyi ruha, menyasszonyi frizura, dekoráció…stb), a cikk túl hosszúra nyúlna, ezért csak a menyasszonyi ruhára koncentrálok.
A húszas-harmincas évek újra visszatérnek, sőt, az esküvői divatba is beférkőznek. Íme, néhány kosztümös filmbe illő, csodás ruha!
Bemutatása óta A nagy Gatsby című romantikus dráma nemcsak a filmimádókat, hanem a divatrajongókat is lázban tartja. Az F. Scott Fitzgerald regényéből készült filmfeldolgozás számos tervezőt megihletett, illetve az őszi divatkampányokra is rányomta hangulatát. A vintage stílus már egy ideje hódít, de most, hogy a Downton Addey kosztümös sorozat is hatalmas népszerűségnek örvend, egyre többen képzelik el a múltban az esküvőjüket.
A húszas-harmincas évek eleganciája egyszerre pompás és kifinomult, melyben kiegyensúlyozzák egymást a visszafogott és pazar részletek. A századelő divatját idéző selyem- és sifonruhák remekül passzolnak az elegáns, őszi esküvőkhöz, melyek dekorációjában visszaköszönnek a vintage csipkék, valamint az antik berendezési tárgyak és ékszerek. A lágy, őszi fények csodásan harmonizálnak a vanília és ekrü árnyalatú ruhákkal, melyek korhű kiegészítőkkel mutatnak igazán.
A húszas évekre jellemző szabások egyszerűek ugyan, ám a ruhák díszítése egészen káprázatos. A finom selymek antik hatású, fémszálas csipkékkel találkoznak.
A kora őszi, napfényes, romantikus hangulathoz tökéletesen illenek az alakot követő, hosszú ujjú csipkeruhák.
A lebegő részletek szintén megidézik a húszas évek divatját.
A pillangóujjas ruhák az egyszerűség híveinek készültek:  kifinomultak, elegánsak, légiesen könnyedek.
A selyemruhák különleges, vintage kiegészítőket kívánnak, melyek úgyszintén a húszas éveket elevenítik fel.
Ha a díszes ruhákat kedveled, az ezüstös díszítés és a gazdagon hímzett csipke is szóba jöhet a vintage stíluson belül.
Jenny Packham 2013-as, őszi esküvői kollekciójában szintén a klasszikus, húszas-harmincas évekre jellemző fazonok dominálnak. A leheletfinom anyagokat kristályok, strasszok és gyöngyök díszítik, diszkrét, elegáns formában.
Jenny Packham libbenő, őszi selyemruháit gyöngyökkel kirakott motívumok díszítik. Mindhárom kreáció olyan, mint a simogató, lágy szellő a vénasszonyok nyarán.
Most újra előkerül a csípőszabás, mely esküvői ruhákon még hangsúlyosabb. Bár a finom csipkerátétek cseppet sem tolakodóak, széles csípőjűeknek nem ajánlottak.
Romantikus, szabadtéri esküvőkhöz remekül passzolnak a visszafogott ruhák, melyeknél az anyag lágy esése dominál.
A menyasszonyi ruhában és ugyanúgy a dekorációban is fontos a vintage stílus továbbvitele. Számomra ez egyet jelent a csipkével, ami szintén nagyon sokoldalúan felhasználható.
A csipke mellett még egy kiegészítő, amely a vintage szóval azonosítható: textilvirágok – abból is a régies hangulatúak persze. Számos tárgyat díszíthetünk velük, legyen szó vázákról, székekről, szalvétagyűrűkről vagy akár a menyasszonyi csokorról.

Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése