2013. április 27., szombat

Kincsvadászat a nagyinál 1.

Kincsvadászat a nagyinál címmel indítok egy új posztsorozatot. Amelynek célja, hogy bemutassam milyen értékek lapulnak a otthon amiről nem is gondolnánk elsőre, hogy azok. A sorozat ötletét egy eset inspirálta, ami a napokban történt. A parasztházunkból kiköltöző albérlők barbársága, amellyel egy kölcsön adott ónémet ruhásszekrényt tönkretettek. Szerencsére a párja túlélte, de a másik sorsa még kétséges. Szerencsétlen szekrény agyon van szögelve, filctollazva, az ajtaja összetörve. Arról már nem is beszélve, hogy eredeti állapotában 50-60 ezer forintot ért. Ezért remélem, hogy akik majd ezt olvassák rádöbbenek a tárgyak valódi értékére és jobban vigyáznak majd rájuk, és ha nincs rá szükségük inkább adják el valakinek akinek szüksége van rá.
Az első választásom a Thonet márkára esett, amelynek darabjaival gyakran találkozhatunk. A céget Michael Thonet (1796-1871) osztrák asztalosmester hozta létre, aki a modern gyártásvezetés és formatervezés előfutára volt.
Forradalmian új találmánya a hajlított fából készült bútorok készítése volt. Az első székek kávéházak részére készültek, de  a népszerűségnek köszönhetően később már szinte mindenféle bútort készítettek.
Thonet találmánya nyomán születtek meg a 20. századi hajlított csőbútorok is. A cég a mai napig működik, közel 200 éves.
Gondolom mindenki ráismer egy-egy darabra. Véleményem szerint a jó állapotú darabokat érdemes eredeti kinézetükben megőrizni, de a kopottabbak egy szép festékkel feldobva kelhetnek életre, akár a mi házunkban is. Örök darabok ugye? Ha venni vagy eladni szeretnél érdemes az online piactereken szétnézni, különösen a Galéria Savarián, ahol kifejezetten régiségek adás-vétele történik.

 photo Viraacutegosalaacuteiacuteraacutes_zpsc1dc7edf.png

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése