2013. április 6., szombat

Franciakert és angolkert

Hamarosan itt a jó idő, ezért a kertészkedés ideje is eljön. Gondolom sokan közületek élvezik a kertben töltött kertészkedő vagy éppen pihenő időt. Ezért szeretném bemutatni az Európában jellemző két fő irányzatot az angolt és a franciát, így mindenki leteheti a maga voksát az egyik vagy másik mellett. Remélem ötleteket is merítetek a saját kertetekhez.

A franciakert, a szabályosságra a geometrikus formákra törekszik. Ez a stílus a Versailles-i kastélyból kiindulva a barokk korban hódított Európa szerte, egészen a 19. századig, amikor az angolkert váltotta ezt fel. Fő elemei a nyírt fasorok, a nagy gyep felültek, a mértani formájú várágágyások, a szobrok és a szökőkutak. Szívesen használják a tiszafát, a bukszust, a sövényeket és a pergolákhoz lilaakácot, vadszőlőt, illetve borostyánt. A virágokat hímzés formában is ültetik. 
Az angol kertstílus jellemzője, hogy a kert nagy részét felhasználja, de mindezt úgy, hogy a lehető legtermészetesebb hatást érje el. A kert vázát a fák és cserjék adják, a megmaradt teret virágágyásokkal töltik meg. Kanyargós ösvények, színpompás virágok, szépen ápolt pázsit jellemzi. Előszeretettel használják a rózsákat (tearózsa, kúszórózsa), a hagymás virágokat, a pünkösdirózsát, a hortenziát és a különféle mezei virágokat.
Ez a két irányzat a mai napig meghatározza a kertépítést. Neked melyik tetszik igazán?
 photo Viraacutegosalaacuteiacuteraacutes_zpsc1dc7edf.png

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése