2013. február 14., csütörtök

Natúr- és biokozmetikumok

Gondolkodtál már azon, hogy milyen anyagokat kensz magadra nap mint nap? Mi ártalmas és mi nem? Mit jelentenek a bio és natúr kifejezések? Mi az a SLS? Sokszor úgy érzi magát az emberlánya, hogy kémia és latin tudás nélkül képtelenség eligazodni az összetevők között. Most rendet kívánok tenni a fogalmak sűrűjében, valamint néhány jó tanáccsal ellátni benneteket.Nem olyan régen kezdtem foglalkozni a témával, több internetes oldalt végigböngésztem az összetevők után kutatva. Sajnos arra a megállapításra jutottam, hogy szinte az összes kozmetikum amit használok tartalmaz olyan anyagot, amely hosszú távon használva káros lehet a szervezetre, illetve nincs elegendő adat a hatásáról. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy az általam eddig natúrkozmetikumnak hitt krém is ugyanolyan kőolajszármazékot tartalmaz, mint a többi. Akkor elhatároztam, hogy miután kiürülnek a flakonok többet nem vásárolok belőlük, pedig nem a legolcsóbbak voltak. Az alábbi következtetéseket vonhatjuk le:
  • Ha drága valami nem jelenti feltétlen azt, hogy jobb is! Ezeknek a termékeknek az árát nagy részben a reklámköltségek teszik ki, nem a természetes alapanyagok használata.
  • A reklámok megtévesztőek! Marketing fogásokkal érik el, hogy egészségesnek hiszünk termékeket. Például, a reklámban mindig fiatal és szép nők használják, és a csomagolásukon előszeretettel használják a természetre emlékeztető színeket, mint a kéket, fehéret és zöldet.
  • Ne a márkát, hanem az összetevőket nézd!
  • Ne hagyd magad átverni!
Én először elővettem a samponom, tusfürdőm, krémem stb. és egyesével elkezdtem kikeresni az alkotóelemeket, de ez elég időigényes. Ezen az oldalon a többiek már megtették helyettünk, nincs más dolgunk, hogy a márka alapján kikeressük a terméket. A színeknek köszönhetően (zöld, sárga, piros) megállapítható, hogy mennyi ártalmas és ártalmatlan anyagot tartalmaz. Sőt véleményeket is olvashatunk a termékekről.

Ha mégis kedvünk van az adott összetevő származását és hatását kikeresni megtehetjük itt. A flakonon az összetevők között, a legnagyobb mennyiségben tartalmazó anyagot sorolják első helyre, amiből a legkevesebb van benne az utolsóra.


Listába gyűjtöttem az egészség vagy szépség szempontjából legártalmasabb összetevőket:

Alumínium sók: a legtöbb izzadásgátló dezodor tartalmazza, amely hosszú távon mellrákot okozhat.

Ásványolaj (más néven paraffinum liquidium): petróleum származék. A bőr természetes lélegzését akadályozza.

Butil-hidroxi-toluol, BHT: tartósítószerekben és kozmetikumokban használják. Állatkísérletekben rákot okozott.

Diethanolamin, DEA: testápolók tartalmazzák hidratáló hatása miatt. Ha nitrátokkal kerül feldolgozásra, akkor azokkal reakcióba lépve rákkeltő hatású. Bőr és nyálkahártya irritációt okozhat.

Diethylphthalate (dietilftalát): samponokban található meg főként. Károsíthatja a májat, a vesét és a szaporodási szerveket.

Propylenglykol (propilénglükol): ásványi olaj származék. Fellelhető a fék- és hidraulikafolyadékokban, mint a fagyásgátló szerekben. Kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják, de eltömíti a pólusokat. Erősen irritálhatja a bőrt és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

Sodium Fluorid (nátrium fluorid): potenciális rákkeltő anyag.

Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauril szulfát), SLS: erős tisztító és nedvesítő hatása miatt előfordul felmosószerekben,  gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben. Gyorsan felszívódik és az agyban, májban, szemben, szívben maradandó károsodást okozhat. Mindamellett lassítja a bőrgyógyulás folyamatát. Alkoholos változata a Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát), SLES. 

További ártalmas anyagok listája megtekinthető itt.Mit várhatunk egy terméktől, ha a natúr vagy bio kifejezéseket látjuk?


Natúr:
A natúrkozmetikumok olyan készítmények, amelyek előállításához csak és kizárólag természetes eredetű anyagokat használnak. Nincs bennük kőolajszármazék, szilikon, mesterséges színezék, szintetikus illatosítóanyag és elölt állatokból származó anyagok, mint a kollagén. 

Bio:
A biokozmetikumokhoz, tanúsítottan környezetre ártalmatlan termesztésből származó alapanyagokat használnak. Tehát, a növénytermesztés során nem is permeteznek. A fenti listán túlmenően, a gyártó üzemnek is szigorú követelményeknek kell megfelelnie, hogy bio tanúsítást kapjanak. Angolul 'organic', de sokszor rosszul fordítják, ezért hibásan organikusként is használják.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mégis mit és honnan vegyünk? Ma már a natúrkozmetikumok széles skálája elérhető, csak győzzünk válogatni. Egy kis segítséggel én is rábukkantam arra a márkára, amit szívesen használok és országszerte elérhető a Rossmann üzletekben, Alterra néven fut. A tárgyilagosság kedvéért megemlítem, hogy a DM-nek is van saját márkás natúrkozmetikuma, az Alverde. Azt is elárulom, hogy nem kell mélyen a zsebbe nyúlni, ha meg szeretnénk vásárolni őket.

Szerencsére egyre nagyobb az igény arra, hogy tiszta és vegyszermentes kozmetikumokat használjuk. Azok akik saját maguk próbálkoznának meg kozmetikumok készítésével itt nagyon jó recepteket találhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése