2013. január 19., szombat

Dívák 2. - Coco Chanel

 Coco Chanel a 20. század legkiemelkedőbb divatikonja, aki gyökeresen megváltoztatta a női öltözködésről alkotott képet, megalapozva ezzel a mai divatot.


Gabrielle Chanel néven 1883. augusztus 19-én látta meg a napvilágot Franciaországban. Édesapja Albert Chanel kereskedő, édesanyja Jeanne Devolle varrónő volt. Édesanyja halála után, az apa elhagyta a családot és Amerikába ment szerencsét próbálni. Ő és két lánytestvére a ciszterciek által működtetett árvaházba kerültek. Ekkor mindössze 12 éves volt. Két öccsét egy tanyára küldték dolgozni. Az árvaházi évek későbbi munkásságára is hatással voltak.


A 18 éves Gabrielle varrónőként kezdett el dolgozni, babaruhákat és kelengyéket készített. 5 évvel később már a színpadon kereste a kenyerét sanzonénekesként és színdarabokban mellékszínészként. Ebben az időben ragadt rá a Coco név is egy dalocskája miatt. Rajongói révén a felsőbb körökben is ismerősöket szerzett. 1909-ben otthagyta az énekesnői pályát és Párizsba költözött szerelméhez, majd kalapkészítő műhelyt nyitott. Mivel a kalapjai nagy sikert arattak több butikot nyitott, amelyeknek kínálatát ruhákkal, táskákkal és kozmetikumokkal is kiegészítette.


Az egyik legenda szerint a Chanel divatház logóját a ciszterci rózsaablakon összefonódó 'C' betűk ihlették. Egy másik legenda szerint az 1920-as években Iréne Bertz kastélyában (Chateau de Crémat) eltöltött vakációja ihlette.


Munkássága során szakított a korábbi habos-babos ruhákkal. Egyszerűségre, letisztultságra és eleganciára törekedett. Akkoriban őt és ruháit merésznek tartották, mivel a fűzőt sutba dobta, a haját rövidre vágatta, férfinadrágot húzott és nem zavarta ha a nap lebarnította a bőrét.


Kosztümjeihez olyan anyagokat választott, mint a tweed, amelyet addig csak férfiak viseltek. Kiegészítette ezt hamis gyöngynyaklánccal és brossal. Divattá tette a rövid szoknyát is.


1921-ben találkozott a híres parfümkészítővel Ernest Beaux-val. Felkérte, hogy készítsen neki egyedi parfümöt. A Chanel No. 5 parfümmel Coco új tendenciát indított el, mert innentől kezdve minden híres divatház saját parfümmel rendelkezett. A nevét a kedvenc számáról kapta. A sikerét mutatja, hogy a mai napig kapható a kultikussá vált parfüm.


A 20-as és 30-as években kezdte népszerűvé tenni a "kis fekete ruhát", ami máig az alapruhatár nélkülözhetetlen eleme. Korábban nem merték a feketét használni, hiszen a gyász színe volt, de ő az elegancia színévé változtatta. A második világháború idejére kénytelen volt bezárni üzleteit.


A kényszerpihenő után megújult ötletekkel tért vissza, mint a válltáska. A világ első válltáskája a 2.55 nevet viselte. A táskából hatalmas siker lett. Coco így nyilatkozott az ötletről: "Elegem lett abból, hogy kézben vigyem a retiküljeimet, és elhagyjam őket, ezért ráraktam a táskára egy szíjat és a vállamra tettem."


Nem csak Európa szerte vált sikeressé, hanem Amerikában is hódított. Olyan sztárokat öltöztetett, mint Greta Garbo, Marlene Dietrich vagy Marilyn Monroe.

1971. január 10-én halt meg 88 évesen, a Ritz Hotelben található állandó lakosztályában. A Chanel pedig ma is él tovább Karl Lagerfeldnek köszönhetően.


Életéről készült filmet 2009-ben mutatták be, amelyben Cocót Audrey Tautou formálta meg. Érdemes megnézni, mert jó film!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése