2012. november 28., szerda

Vörös rúzs

A rúzs minden nő sminkkészletében megtalálható, de nem is gondolnák, hogy milyen régóta használja az emberiség. A legrégebbi lelet 5000 éves és Mezopotámia területéről származik, de az ókori Egyiptomban a szépségápolás fellegvárában is népszerű volt. Kezdetben hennából és különböző növények kivonatából készült.


A mai értelemben vett tömör, rúd formájú illatosított rúzs egy arab tudós nevéhez kötődik. Európában a 16. században terjedt el. I. Erzsébet angol királynő is előszeretettel festette vérvörösre ajkait. Sajnos a rúzs a többi arcfestékkel együtt a vallás áldozatává vált, mivel az "ördög műveként" lett kikiáltva. A rúzst még az 1800-as években is a prostituáltak és a színészek eszközének tekintették. Mai kitekerős formája egy labortechnikus találmánya, aki ihletét 1915-ben a fegyveriparból merítette, mégpedig a töltények formájából.


A rúzs a hollywoodi filmeknek köszönheti világméretű sikerét. A 40-es, 50-es évek sztárjai nők millióit ösztönözte vásárlásra. Az elmúlt évtizedekben különböző színekben jelent meg a pinktől, a narancson át a feketéig.


Népszerűségét a mai napig megőrizte és újra hódít a vörös rúzs. Ideje tehát beszerezni a klasszikus szín megfelelő árnyalatát, ha még nem található meg a repertoárodban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése