2012. november 22., csütörtök

A vintage jelentése

Időszerű, hogy bemutassam mi is a vintage.  Ma még nem eléggé elterjedt a fogalom Magyarországon és sokan összekeverik a retróval. A szó eredeti jelentése szüret, begyűjtés, sajnos magyar megfelelője nincs, de kezd meghonosodni a magyarosított változata 'vintázs' néven. Az 1920-as és az 1960-as évek közötti időszak stílusát foglalja magában, beleértve az öltözködést, sminket, bútorokat és tárgyakat. Az utóbbi pár évben egyre több követője akad, elsősorban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, de hazánkban is tért nyert.


Elterjedésében nagy szerepe volt a 'Csináld magad!' (Do it yourself! =DIY) mozgalom népszerűségének. Előkerültek a nagymama régi kincsei és divat lett turkálóba járni, ami pár éve még ciki lett volna. Biztos, hogy a gazdasági világválságnak is szerepe volt benne.


A fogyasztói társadalom elfeledtette velünk, hogy mik a valódi értékek. A reklámok arra sarkalltak, hogy vegyél és vegyél a régit pedig dobd ki, mert ha nem így teszel, akkor nem vagy eléggé divatos, sikkes, mivel csak "gagyi" régi dolgaid vannak. A státuszszimbólumokról már nem is beszélve! Magyarán lomtalanítsd a valódi tömör fa bútorod, hogy helyette fa zúzalékból készült divatos farostlemez bútorod legyen. Logikus nem?Megrögzött védője vagyok a régi holmiknak. Van néhány dolog amire fáj a fogam a nagymamáimtól. Felújítva, átfestve az én lakásom dísze lesz. Így azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne dobjátok ki a megöröklött régi tárgyakat, mert vannak akik vadásznak rájuk. Adjátok el az interneten valakinek vagy egy antikváriumnak, csak azt dobjátok ki, ami tényleg nem bír már értékkel mások szemében sem.

16 megjegyzés:

 1. nekem tetszik jó a blogot és részletesen leírod baj ha fel használnánk egy újságban?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszik. Nem baj, de szeretném tudni, hogy melyikben, pusztán kíváncsiságól érdekel. Ha nem publikus, akkor kérlek írd meg emailben. (vintagevilag@gmail.com)

   Törlés
 2. A vintage szónak több magyar megfelelője is van, pl. azt is jelenti, hogy régies, antik.

  VálaszTörlés
 3. Szerintem meg a "retro" szinte tökéletesen fedi ezt a dolgot. Miben is más, mi a különbség a retróhoz képest? Nem értem teljesen.....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A retró a 60-as évektől jelent meg. Annyiban különbözik, hogy a kézműves tárgyakat szinte teljesen felváltotta a tömeggyártás műanyag műremekei, gondolok itt a használati tárgyakra és a 100% poliészter ruhákra. A társadalom teljesen átalakult, megnőtt az igény az olcsó tömegcikkekre. Sajnos, csak angol nyelvű cikkeket találtam a két fogalom elkülönítésére, de remélem, hogy a válaszom kielégítő volt.

   Törlés
 4. Köszi-köszi a cikket, amit sugall, mintha magamat hallanám. Jól leválasztottad a retroról is! Nagy lakás és bútor felújító, antikoló, vintázsoló vagyok, és régebben istenien lehetett (be)lomtalanítani ilyesmit.
  Gratula!
  Jutka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindig örülök, amikor pozitív visszajelzést kapok. Igazán jó hallani, hogy vannak hasonló világnézetű emberkék, mint én.

   Törlés
 5. Szia, gratulálok:)
  Jó volt szétnézni Nálad!

  VálaszTörlés
 6. Egy hely, ahova, ha belépsz, nem a reménnyel, hanem minden nyomasztó problémával hagyhatsz fel.
  http://neoworldmedia.com/_tv/vintage_garden.html

  VálaszTörlés
 7. Nem tudtam pontosan, hogy mi ia az a vintage, de körülbelül oda helyeztem korban, mint ahogy írtad, tetszett a"retro" és a "vintage" közti különbség megfogalmazása, szerintem a vintaget kicsit a romantikával hozom összefüggésbe.

  VálaszTörlés
 8. Csodálatos ez a stílus, olyan romantikus, magával ragadó, igazán nőies. Fantasztikus ez az oldal, köszönöm Neked, és a zenei aláfestés is szuper! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Igazán jól esik, ha ilyen véleményeket olvasok.

   Törlés
 9. vintage = Ó D O N (?)

  VálaszTörlés
 10. A vintage régi holmi. A retró lehet újonnan gyártott is, ami régies stílusban készült.

  VálaszTörlés
 11. Igazából sosem tudtam mit jelent, de már, hogy van oldalam, ideje volt után nézni. :3

  VálaszTörlés