2012. november 27., kedd

Dívák 1. - Grace Kelly

Ezzel a bejegyzésemmel egy sorozatot indítok, amelyben a múlt század díváit veszem sorra bejegyzéseimben időről-időre. Azokat a nőket mutatom be, akik meghatározták a kor divatát és nők milliói elé állítottak példaképet. Elsőként Grace Kellyről emlékezek meg, akinek élete leginkább Hamupikőkéjére emlékeztet. Gracia Patricia Kelly néven látta meg a napvilágot 1929-ben. Négyen voltak testvérek, ő volt a harmadik a családban. Édesapja, John Kelly önerőből lett milliomos és elismert. Három olimpiai aranyérmet nyert evezősként. Grace bátyja is folytatta a hagyományt és olimpikonként bronzérmes lett. Kislányként katolikus nevelésben részesült, de kilógott a többi testvére közül, mivel testvéreivel ellentétben nem szerette a sportot és sokat betegeskedett. A családban sokszor csak "rút kiskacsának" vagy "kis vakaréknak" nevezték.


Korán kezdett balettezni és több iskolai rendezvényen is szerepelt. Grace színésznő szeretett volna lenni, amit apja ellenzett ugyan, de nem gátolta meg, hogy beiratkozzon a New York-i Színművészeti Egyetemre. Eközben modellkedni kezdett és reklámokban is szerepet kapott. Hollywoodba költözött és a Metro-Goldwyn Mayerhez szerződött. Összesen tizenegy filmben szerepelt életében, de a filmtörténetbe örökre beírta a nevét.


Több kalandba keveredett színészkollégáival. Elsősorban idősebb férfiakhoz vonzódott, ami az apjával való kapcsolatából fakadt. Barátságot kötött a nála jóval híresebb Ava Gardnerrel. Alfred Hitchcock is felfigyelt a tehetségére és három filmjében is szerepet kapott (Gyilkosság telefonhívásra, Hátsó ablak, Fogjunk tolvajt!). Egész életére jó kapcsolat alakult ki köztük.


1955-ben megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat a Vidéki lányban nyújtott alakításáért. Ez volt karrierje csúcsa. A korszak szexszimbólumai közül teljes mértékig kitűnt. Visszafogottsága és eleganciája mindenkit elbűvölt.


A Cannies-i Filmfesztivál idején egyik ismerőse hozott össze egy találkozót a III. Rainier monacói herceggel. A találkozó során kölcsönös szimpátia alakult ki közöttük és levelezésbe kezdtek egymással. A herceg az Egyesült Államokba látogatott a Kelly családhoz karácsonyra, majd megkérte a színésznő kezét. Az apa el volt ragadtatva, hogy lányából hercegné lesz. Az eljegyzésre 1955 decemberének végén került sor New Yorkban. Az esküvőt 1956 áprilisában tartották. Grace Kelly ekkor 27, míg férje 33 éves volt.


Az esküvőt nagy rivaldafény kísérte. A menyasszony hetven kísérővel érkezett Monacóba. Hozománya két millió amerikai dollár volt.  Ez volt az első olyan esküvő, amelyet Amerikában és Európában is közvetítettek. Menyasszonyi ruháját Helen Rose álmodta meg.


Esküvője után a megkeresések ellenére örökre visszavonult a filmezéstől, mivel férje és Monaco népe is ellenezte a további filmezést. Ez a hercegnét megviselte. Házasságából három gyermek született, köztük a mai uralkodó II. Albert herceg.


1982-ben, 52 évesen autóbalesetet szenvedett és elhunyt. A vele utazó lánya könnyebb sérüléseket szenvedett. A monacói Szent-Miklós katedrálisban helyezték örök nyugalomra, úgy mint férjét, aki 2005-ben hunyt el. Sírját a mai napig ezrek keresik fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése